ako sa starat o dreveny riad

Ako sa starať o drevené kuchynské náradie

V každej domácnosti sa nájde drevené kuchynské náradie. Či už sú to varešky, dosky na krájanie alebo rôzne druhy misiek. Drevo a drevené výrobky jednoducho neodmysliteľne patria nielen do slovenskej kuchyne. Ale, ako sa o ne starať, aby nám vydržali čo najdlhšie? Poďte si s nami prečítať zopár rád.

Používanie drevených kuchynských doplnkov má u nás dlhoročnú tradíciu. Ešte pred niekoľko sto rokmi ju udržiavali naši predkovia, ktorí tvorili drevené pomôcky do kuchyne z lipového, topoľového alebo osikového dreva. Výrobe sa venovali aj vareškári alebo struhári. 

Aj moderná slovenská kuchyňa sa dá zladiť s rôznymi drevenými výrobkami. A, stále bude štýlová a trendy.

Starostlivosť o drevený riad

Kuchyňa je srdcom domácnosti, a preto je výber vybavenia nesmierne dôležitý. Dávame si záležať, aby drevené doplnky a riad mali určitý štandard kvality. Aby nám vydržali čo najdlhšie, potrebujú špeciálnu starostlivosť. 

Správne použitie dreveného riadu

Drevené kuchynské náradie používame len na tie úkony, na ktoré je určené. Klinček do steny nepribíjame tĺčikom a podobne. Takéto používanie neodporúčame, a to nielen  s ohľadom na funkčné vlastnosti dreveného riadu, ale aj s ohľadom na vašu bezpečnosť. 

Správne čistenie dreveného riadu

V prvom rade je potrebné pripomenúť, že v žiadnom prípade nepoužívajte umývačku riadu. Drevené výrobky nie sú určené na umývanie v umývačke riadu. 

Tiež sa neodporúča sušenie drevených pomôcok do kuchyne na radiátoroch, kachliach alebo v rozohriatej rúre. 

Drevené výrobky po použití umyť pod tečúcou vodou. Môžete si pomôcť troškou sódy bikarbóny, octom alebo citrónovou šťavou. Pomôžu vám zabrániť zmene farby dreva. Raz za čas môžete drevené náradie vložiť do vriacej osolenej vody na 5 minút. 

Po umytí nechajte drevený riad voľne vyschnúť. Sušte ho v odkvapkávači na riad. 

Špeciálnu starostlivosť venujte doskám na krájanie. Po umytí ich nechajte vyschnúť na bočnej hrane. 

Olejovanie dreveného riadu

Aj pravidelným olejovaním drevených výrobkov v kuchyni predĺžite ich životnosť. Okrem toho ich chránite pred vysušením a popraskaním. 

Umyté a osušené drevené pomôcky potriete olejom a nechajte pôsobiť niekoľko hodín. Zvyšný olej, ktorý nevsiakol, zotrite handričkou.

Môžete použiť špeciálny olej určený pre drevené kuchynské náradie. Ale pokojne môžete použiť aj klasický jedálenský olej alebo olivový olej. 

Takéto ošetrenie je vhodné predovšetkým pre drevené podložky, dosky na krájanie alebo lopáriky. 

Drevo je prirodzene antibakteriálne

Tradičné aj exotické kúsky drevených pomôcok do kuchyne sú skvelými pomocníkmi. Ich dôkladnou starostlivosťou dokážete krásne predĺžiť ich životnosť. 

Similar Posts